Fan container » Blog » Blog » Autorizatia de amplasare a containerelor sau ce ar trebui sa stii atunci cand vrei sa te folosesti de versatilitatea si utilitatea containerelor

Te-ai gandit vreodata sa folosesti un container ca solutie de constructie? Fie ca vrei sa-ti faci o casa, un birou, o magazie, o cabina de paza sau orice alt obiectiv care poate fi realizat din astfel de piese, containerele pot fi o optiune ieftina, rapida si eficienta. Dar stii ce trebuie sa faci pentru a amplasa legal un container pe terenul tau privat sau pe domeniul public? Ai nevoie de o autorizatie pentru amplasare container sau de autorizatie de construire?

În acest articol, iti vom explica ce trebuie sa stii despre autorizatia de amplasare a unui container in Romania. Vei afla, de altfel, si la ce pot fi folosite diversele tipuri de containere universale si ce obiective pot fi construite prin modificarile acestora sau prin fabricarea de containere specializate. 

De asemenea, vei afla de ce este necesara o autorizatie pentru amplasarea unui container in Romania, ce riscuri exista daca amplasezi un container fara autorizatie, de ce acte ai nevoie pentru a obtine aceasta autorizatie, care sunt gradele de autorizare in functie de folosinta containerului, printre alte informatii utile.

Autorizatia de amplasare a containerelor pe teren privat sau pe domeniul public – de ce este important sa o obtii inainte de a pozitiona un container

Daca vrei sa amplasezi un container intr-o anumita locatie, nu poti face acest lucru fara sa obtii o autorizatie de la autoritatile competente. Autorizatia de amplasare a unui container este un act administrativ care iti permite sa instalezi un container pe un anumit loc, in conformitate cu legea si cu normele urbanistice.

Autorizatia de amplasare a containerelor sau ce ar trebui sa stii atunci cand vrei sa te folosesti de versatilitatea si utilitatea containerelor, 2, Fan-continer.ro

Poza de Tom Hill pe Unsplash.com

  • De ce este necesara o autorizatie pentru amplasarea unui container in Romania? 

Pentru ca un container este considerat o constructie provizorie, care trebuie sa respecte anumite conditii de siguranta, stabilitate, functionalitate, estetica, salubritate, protectie a mediului si a patrimoniului cultural. De asemenea, o autorizatie pentru amplasarea unui container este necesara pentru a preveni eventualele conflicte de proprietate, de vecinatate sau de interes public.

  • Ce riscuri exista daca amplasezi un container fara autorizatie? 

În primul rand, risti sa fii sanctionat contraventional cu amenzi, in functie de gravitatea faptei. În al doilea rand, risti sa fii obligat sa demontezi si sa evacuezi containerul de pe terenul respectiv, in termenul impus de autoritati, termen care curge de la data constatarii neregulii. În al treilea rand, risti sa fii tras la raspundere civila sau penala, daca prin amplasarea containerului fara autorizatie provoci daune materiale sau morale altor persoane sau institutii.

  • Ce beneficii are o autorizatie pentru amplasarea unui container? 

Prin obtinerea unei autorizatii pentru amplasarea unui container, te asiguri ca respecti legea si ca nu incalci drepturile altora. De asemenea, te asiguri ca aplasarea containerului tau, care poate fi un container, modificat cu diverse scopuri, un simplu container de depozitare sau un container specializat, asa cum este cazul containerelor sanitare sau al containerelor cabine de paza, este realizata intr-un loc adecvat, care nu afecteaza negativ aspectul urbanistic, functional sau ecologic al zonei. 

Mai mult, prin obtinerea unei autorizatii de amplasare a unui container birou sau de alt tip vei fi sigur ca acesta este pozitionat pe un sol stabil si ca nu prezinta riscuri pentru sanatatea sau securitatea ta sau a celor din jur.

Merita mentionat ca autorizatia de amplasare a unui container pe un teren privat sau public poate fi de natura simpla, atunci cand amplasarea containerului are caracter temporar sau poate fi o autorizatie complexa, asemenea cu cea necesara pentru constructii obisnuite atunci cand este vorba de o structura din containere sau un ansamblu permanent, asa cum este cazul unei locuinte din containere sau al unei cladiri permanente realizate cu astfel de solutii constructive.

Cel mai simplu tip de autorizatie de amplasare a unui container fara a fi necesara si autorizatie de constructie este cea privind asezarea containerelor pe terenuri private sau publice in cazul unor evenimente (targuri, spectacole, reuniuni, etc.) sau pentru o simpla organizare de santier ori in cazul in care containerele deservesc specialisti sau lucratori in cazul unor situatii de urgenta. În toate aceste cazuri nu este nevoie d eo fundatie si nici de realizarea unor instalatii de bransare a containerelor la utilitati 

Amplasarea containerelor fara autorizatie de construire vs. obligativitatea obtinerii autorizatiei de construire pentru structuri din containere

Se poate crea foarte usor o confuzie intre simpla autorizatie de amplasare a unui container si autorizatia de construire care este general valabila pentru orice tip de proiect de constructie, civila sau industriala. Se poate pune, astfel, intrebarea daca pentru un container trebuie sau nu autorizatie de constructie.

Autorizatia de amplasare a containerelor sau ce ar trebui sa stii atunci cand vrei sa te folosesti de versatilitatea si utilitatea containerelor, 3, Fan-continer.ro

Poza de Hithesh S pe Unsplash.com

Asa cum ai observat deja, raspunsul este unul nuantat in functie de scopul pe care il ai atunci cand vrei sa amplasezi containere de locuit sau containere de depozitare, dupa caz. Acelasi lucru este valabil si in cazul amplasarii de containere sanitare sau de containere cabine de paza care deservesc alte obiective fixe sau mobile.

În primul rand, trebuie sa stii ca un container poate fi considerat o constructie provizorie sau o constructie permanenta, in functie de durata si de scopul pentru care il folosesti. O constructie provizorie este aceea care se amplaseaza pe un teren pentru o perioada determinata de timp, care nu depaseste 2 ani, si care nu necesita fundatie sau racordare la utilitati. O constructie permanenta este aceea care se amplaseaza pe un teren pentru o perioada nedeterminata de timp, si necesita fundatie si racordare la utilitati avand o destinatie stabila, determinata.

În al doilea rand, trebuie sa stii ca un container poate avea diferite destinatii, in functie de tipul si de caracteristicile lui.

Exista mai multe tipuri de containere, cum ar fi: containere de locuit, care pot fi folosite ca si locuinte; containere de depozitare, care sunt destinate stocarii de materiale sau deseuri; containere sanitare, care sunt dotate cu instalatii sanitare si care pot fi folosite ca toalete, dusuri, vestiare etc;  containere cabine de paza, care sunt destinate protectiei si supravegherii unui teren sau a unei constructii; containere birou, care sunt destinate desfasurarii de activitati administrative sau comerciale; containere locuibile, care sunt destinate locuirii temporare sau permanente.

În al treilea rand, trebuie sa stii ca un container poate fi amplasat singur sau in combinatie cu alte containere sau cu alte constructii. Un container poate fi amplasat direct pe sol, pe o platforma mobila, pe o fundatie simpla sau complexa, deasupra unei cladiri existente sau deasupra altui container. Un astfel de container poate fi conectat cu alte containere prin elemente prefabricate sau realizate in santier, cum ar fi: pasarele, podine, terase, scari etc. Un container poate fi integrat intr-o constructie obisnuita, realizata din lemn, metal, beton sau zidarie, prin elemente de legatura sau de comunicare.

Ținand cont de aceste aspecte, putem spune ca exista mai multe grade de autorizare pentru amplasarea unui container in Romania, in functie de folosinta lui. În general, putem distinge urmatoarele grade de autorizare:

– Autorizatie de amplasare temporara a unui container, care se obtine pentru o perioada de maxim 2 ani, si care presupune o documentatie simplificata, fara proiect tehnic sau fundatie. Acest grad de autorizare se aplica pentru containerele care au o destinatie provizorie.

– Autorizatie de construire a unui container, care se obtine pentru o perioada nedeterminata si care presupune o documentatie complexa, cu proiect tehnic si fundatie. Acest grad de autorizare se aplica pentru containerele care au o destinatie permanenta, cum ar fi: birou, locuibil, etc.

– Autorizatie de construire a unui ansamblu de containere, care se obtine pentru o perioada nedeterminata si care presupune o documentatie complexa, cu proiect tehnic si fundatie. Acest grad de autorizare se aplica pentru containerele care sunt conectate intre ele sau cu alte constructii, formand o unitate functionala si estetica.

Autorizatia de construire este necesara chiar daca obiectivul (containerul) nu va fi racordat la instalatii de alimentare cu utilitati, dar va avea nevoie de fundatie. În acest caz autorizatia de construire se refera la fundatie si la realizarea acesteia si se va da pe baza unui proiect de structura specific.  

Trebuie mentionat ca, in cazul in care containerele vor fi destinate realizarii uneia sau mai multor locuinte, mai poate fi vorba si despre o autorizatie care trebuie obtinuta de producatorul de containere destinate acestui scop. Astfel, in productia de containere pentru locuinte permanente, fiecare container va trebui sa fie prevazut cu o fisa tehnica proprie care sa prevada cel putin:

  • Planul general; 
  • Sectiunile constructiei;
  • Schema instalatiilor;
  • Proiectul structural al constructiei; 
  • Gradul de rezistenta la incendiu;
  • Normative privind siguranta la exploatare; 
  • Certificate de calitate ale materialelor utilizate. 

Astfel, trebuie retinut ca in cazul in care este vorba de containere de tip locuinta permanenta sau sediu de birouri cu fundatie si structura de rezistenta – este necesara nu doar o simpla autorizatie de amplasare a containerului ci si o veritabila autorizatie de construire, in mod identic cu cea solicitata pentru orice alt tip de cladiri clasice.

De ce acte ai nevoie pentru a solicita o autorizatie pentru amplasare de containere

Autorizatia de amplasare a containerelor sau ce ar trebui sa stii atunci cand vrei sa te folosesti de versatilitatea si utilitatea containerelor, 4, Fan-continer.ro

Poza de Wilhelm Gunkel pe Unsplash.com

Exista cateva categorii de persoane fizice sau juridice care pot solicita o autorizatie de amplasare a unui container, in functie de scopul si de locul amplasarii.

Proprietarul terenului pe care se amplaseaza containerul. Acesta este cel mai simplu caz, in care persoana care detine dreptul de proprietate asupra terenului pe care vrea sa amplaseze un container este si cea care solicita autorizatia de amplasare. Proprietarul terenului trebuie sa faca dovada dreptului sau de proprietate prin actul de proprietate sau prin extrasul de carte funciara.

Chiriasul terenului pe care se amplaseaza containerul. Acesta este cazul in care persoana care vrea sa amplaseze un container pe un teren nu este proprietarul terenului, ci chiriasul acestuia. Chiriasul terenului trebuie sa faca dovada dreptului sau de folosinta prin contractul de inchiriere sau prin declaratia pe propria raspundere a proprietarului terenului, care ii da acordul pentru amplasarea containerului.

Beneficiarul containerului. Acesta este cazul in care persoana care vrea sa amplaseze un container pe un teren nu este nici proprietarul, nici chiriasul terenului, ci beneficiarul containerului. Beneficiarul containerului este persoana care foloseste containerul in scopul pentru care a fost amplasat, cum ar fi: locuire, birou, depozitare etc. Beneficiarul containerului trebuie sa faca dovada dreptului sau de folosinta prin contractul de comodat, de cesiune, de asociere sau de orice alta forma legala cu proprietarul sau chiriasul terenului, care ii da acordul pentru amplasarea containerului.

Acum, probabil te intrebi de ce acte ai nevoie pentru a obtine aceasta autorizatie. Ei bine, nu este un proces foarte complicat, dar nici foarte simplu. În functie de tipul si destinatia containerului, de locul unde vrei sa-l amplasezi si de durata pentru care vrei sa-l folosesti, vei avea nevoie, in general, de urmatoarele documente, de la caz la caz:

– O cerere tip pentru eliberarea autorizatiei de amplasare a unui container, pe care o poti gasi la primaria din localitatea unde vrei sa amplasezi containerul sau pe site-ul acesteia

– O copie a actului de proprietate sau a contractului de inchiriere a terenului pe care vrei sa amplasezi containerul, sau o declaratie pe propria raspundere ca ai acordul proprietarului terenului

– O copie a actului de identitate al solicitantului autorizatiei, fie ca este persoana fizica sau juridica

– O copie a certificatului de inregistrare fiscala al solicitantului autorizatiei, daca este persoana juridica

– O copie a certificatului de conformitate al containerului, eliberat de producator sau de o firma autorizata, care sa ateste ca containerul respecta normele tehnice si de calitate

– O copie a planului de amplasament al containerului pe teren, cu indicarea dimensiunilor, orientarii si distantelor fata de limitele de proprietate si de constructiile existente

– O copie a proiectului tehnic al containerului, cu indicarea caracteristicilor constructive, a instalatiilor, a izolatiei termice si fonice, a materialelor folosite, a culorilor si a aspectului exterior

Acestea sunt documentele de baza pe care le vei avea nevoie pentru a obtine o autorizatie pentru amplasarea unui container in Romania. În functie de situatia ta specifica, s-ar putea sa ai nevoie si de alte documente, cum ar fi:

– O avizare de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, daca containerul este destinat locuirii sau birourilor si trebuie sa respecte normele de prevenire si stingere a incendiilor

– O avizare de la Directia de Sanatate Publica, daca containerul este destinat locuirii sau activitatilor care implica prezenta de persoane si trebuie sa respecte normele de igiena si sanatate

– O avizare de la Agentia pentru Protectia Mediului, daca containerul este destinat depozitarii de materiale sau deseuri care pot afecta mediul inconjurator si trebuie sa respecte normele de protectie a mediului

– O avizare de la Directia pentru Cultura, daca containerul este amplasat intr-o zona protejata din punct de vedere istoric sau cultural si trebuie sa respecte normele de protectie a patrimoniului cultural

Pentru a obtine aceste avizari, vei avea nevoie de documente suplimentare, pe care le poti afla de la autoritatile respective. De asemenea, este posibil sa fii nevoit sa platesti anumite taxe la eliberarea autoriatiilor respective, care se stabilesc in functie de criterii specifice.

Asadar, acestea sunt aspectele relevante despre amplasarea constructiilor din containere, pe care trebuie sa le ai in vedere Speram ca acum ai un set util de informatii despre acest subiect si ca vei sti cum sa actionezi la amplasarea containerelor pe care le folosesti in diverse scopuri.